Her er noen viktige ting å tenke på før man anskaffer seg et nytt armbåndsur.

Nedenfor er det listet opp 8 punkter vi mener det er greit å tenke i gjennom før man anskaffer seg et nytt armbåndsur.

1) Hva skal klokken brukes til, arbeid, fritid, pent?
2) Størrelse på klokken (diameter på huset)
3) Er det viktig med en klokke som har stor vannbestandighet?
4) Skinnreim, stållenke eller gummireim?
5) Mineralglass eller safir glass?
6) Stål, titanium eller andre materialer i hus og lenke?
7) Automatic urverk, manuelt opptrekk eller Quartz?
8) Tilleggsfunksjoner som chrono, stoppeklokke, alarm

1) Hva skal klokken brukes til, arbeid, fritid, pent?
 

En håndtverker som skal ha en arbeidsklokke har andre krav enn om den skal brukes til pent, på kontoret eller i selskap. Klokker med lenke eller gummireim som er vanntett til minimum 100m og som gjerne har safirglass eller herdet mineralglass vil tåle mye juling. Dette er mindre viktig om klokken skal brukes til pent.

2) Størrelse på klokken (diameter på huset)

Størrelse på klokken er i utgangspunktet en smakssak. En stor mann med kraftig håndledd og store hender kan fint bruke en klokke på 52mm. Normalt sett vil de fleste være komfortable med en klokke som har 42 - 46mm (menn) og 40 - 42mm (kvinner) diameter på urkassen.
 
Illustrasjonsbildene under gir en indikasjon på de forskjellige størrelsene:

               52mm                             45mm                              43mm                                40mm
      

3) Er det viktig med en klokke som har stor vannbestandighet?

 
De fleste klokker har minimum 5 Atm/ 50m vannbestandighet eller bedre. Klokker med 50m vannbestandighet er ikke egnet til bading, men tåler vannsøl ved normal bruk. 100m vannbestandighet dekker all normal bruk inkludert bading. 200m vannbestandighet dekker bading og snorkling/dykking på moderate dyp. Klokker med vannbestandighet over 200m kan brukes som sekundær tidsanvisning ved dykking.

4) Skinnreim, stållenke eller gummireim?

Stållenke eller lenke i aluminium/titanium er utrolig solid og det alternativet med best holdbarhet. Ulempen er at det krever tilpasning hos urmaker (ta ut ledd) vekten blir også høyere enn gummi/skinn. Noen vil også synes at det er behagligere med en skinn/gummireim.
Gummireimer tåler det meste, men kan bli sprø og ryke etter en tid, spesielt ved mye sollys/saltvann. Skinnreimer er behaglige å bruke, de leveres i mange farger og kvaliteter og er enkle å skifte ut.   

5) Mineralglass eller safir glass?
 

Mineralglass er betraktelig mye billigere enn safirglass, og gjør det mulig å levere klokker ned i prisklasser under Kr 1000,- Herdet mineralglass eller safirglass er å foretrekke, men gir en noe høyere utsalgspris på klokken. Safirglass vil ofte holde seg tilnærmet ripefritt ut klokkens levetid. Noen klokker leveres med plexiglass/plastglass, disse tåler mye men blir lett ripete. Ripene kan forsåvidt pusses bort med egnet pussemiddel/poleringsmiddel.

6) Stål, titanium eller andre materialer i hus og lenke?

De fleste klokker produseres i rustfritt stål. Noen produseres i titanium, keramikk, aluminium eller plast. Titanium, aluminium og plast er lette materialer som gir en lavere vekt på klokken. Det kan også være forskjellige overflatebehandliger på stålur (IP Black/Brown) eller behandlinger som gir de et rustikt utseende. Noen kan også være allergiske og må ta hensyn til dette i forhold til materialvalg.

7) Automatic urverk, manuelt opptrekk eller Quartz?

 Vi selger i all hovedsak klokker med Automatic opptrekk (mekaniske ur) eller Quartz ur. Klokker med manuelt opptrekk kan forekomme men er for spesielt interesserte. Et Automatic urverk har en rotor som "trekker" opp uret ved håndbevegelser. Normal daglig bruk gjør at klokken til en hver tid er trukket opp. De fleste Automatic ur har en "gangreserve på ca 40 timer, som gjør at den kan ligge stille i 40 timer før den stopper. Quartz urverk er stabile og presise og har svært lite avvik pr døgn/uke. Ulempen er at man som regel må skifte batteri hver 2-3 år. Manuelt opptrukne ur har en gangreserve på ett til 2 døgn fullt opptrukket. Ronda, ETA og Miyota er alle store velrennomerte urverks produsenter som leverer størsteparten av urverkene i våre klokker. Ronda og ETA er Sveitsisk, mens Miyota er Japansk og eiet av Citizen.

       Poljot 3133                        ETA 2824-2                       Miyota 821A 
  
 Manuell Chronograph                   Automatic                         Automatic   

8) Tilleggsfunksjoner som chrono, stoppeklokke, alarm

Tilleggsfunksjoner ut over datovisning blir litt en smakssak og hva man skal bruke klokken til. Alle tilleggsfunksjoner vil gjøre klokken mere komplisert og dyrere å reparere hvis uhellet skulle være ute.

Ta gjerne kontakt på dag@militarytime.no eller ring på 924 29 161 hvis dere har ytterligere spørsmål.

Mvh, Dag
MilitaryTime